Conform emisiunii „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV, moderata de Rares Bogdan, dreptul de transmisie pentru cele 5 partide din Fed Cup au costat 30.000 de euro.
Deşi TVR avea posibilitatea să transmită partida, acest lucru nu a fost dorit şi astfel meciul a ajuns să fie transmis de televiziunea DolceSport, care a plătit fără probleme această sumă, a precizat Rares Bogdan. Astfel, postul de sport a plătit 30.000 de euro pentru aproximativ 12 ore de tenis în acest weekend, cît au avut cele 5 partide cumulat în zilele de sîmbătă şi duminică.
Din cauza acestei decizii luată de TVR, milioane de români nu au avut posibilitatea să vadă meciul din Fed Cup, meciul fiind transmis exclusiv pe DolceSport, singurul post din România unde putea fi urmărită disputa.
România a pierdut cu 2-3 meciul împotriva Cehiei din sferturile de finală din Fed Cup. Simona Halep şi Monica Niculescu au adus cele două puncte pentru România, însă disputa a fost pierdută de tricolore la meciul de dublu.
Dragos Patraru: Drepturile pentru această competiție au fost licitate acum aproape trei ani
Realizatorul emisiunii "Starea Natiei", difuzata de TVR, reactioneaza pe blogul sau. Acesta, intr-o postare intitulata "Dichisitul e pe val. Pe un val de prostie" il contrazice pe Rareș Bogdan și afirma că a vorbit cu Emil Hossu-Longin, șeful sportului în TVR. Iata mai jos, explicatia lui Patraru:
Jurnalismul făcut de dichisitul Rareș Bogdan arată așa: luăm o găleată cu rahat, o aruncăm în niște oameni și gata, am făcut emisiune și azi! Marele Rareș Bogdan a intrat în seara asta în emisiune cu o singură idee, scrisă pe burtieră: ”TVR, din televiziune națională, rușine națională”.
Motivul? Meciul de tenis din Fed Cup, între România și Cehia, nu s-a difuzat la TVR. De aici, rezultă, în mintea imensului Rareș Bogdan, că ăștia din TVR sunt niște nenorociți.
Ce credeți, a fost sunat cineva de la TVR, pentru a explica de ce nu a transmis televiziunea națională evenimentul? Desigur, nu. S-a făcut o minimă documentare, cum se dau drepturile, cine le dă, cum, când s-au dat drepturile pentru acest an, cât s-a licitat? Din nou, nu!
S-a dat înainte, cu tupeu, fabulosul Rareș Bogdan perorând aiurea, despre rușinea națională, TVR. Dacă cineva din redacție ar fi sunat de pildă la Emil Hossu-Longin, șeful sportului în TVR, pe care l-am sunat eu, ar fi aflat în două minute că:
1. Drepturile pentru această competiție s-au luat acum aproape trei ani. Se licitează pe pachete, pe mai mulți ani, ca la handbal, dacă vreți un exemplu recent. În acea perioadă, un alt geniu al managementului tv, Stelian Tănase, le spunea angajaților TVR că televiziunea națională nu înseamnă doar sport și s-o lase mai moale cu transmiterea tuturor prostiilor. Fed Cup asta era una dintre prostii. Dar pe Tănase l-a ținut în scaun la TVR partidul care l-a propus și pe Rareș Bogdan. Deci, mucles!
2. TVR a cumpărat cele mai multe drepturi, în ultimii 26 de ani, prin EBU, o asociație non-profit a televiziunilor publice din Europa. În ultimii ani, EBU are o concurență serioasă și a început să piardă evenimente, pentru că alții, firme care vor să facă profit, plătesc mai mult pentru drepturi.
3. Dolce a câștigat drepturile pe vremea când România nu conta în competiție, iar acum doi ani, pe vremea lui Stelian Tănase, Dolce a avut drept de prelungire. Ca idee, Dolce și RCS pot oferi, la fiecare licitație, de trei ori mai mult decât își permite TVR. Sigur, TVR ar trebui să aibă bani pentru aceste competiții, că ia 70 de milioane de euro anual de la populație, din taxa tv, dar asta e altă discuție (de ce nu are TVR bani vă explic eu într-un text care va apărea în Cațavencii, miercuri).
4. TVR a transmis Cupa Davis până la finalul lui 2015 și a încercat să prelungească acest contract, dar ofertele concurenților au fost mult mai mari, din punct de vedere financiar. Și, apropo, TVR e singura televiziune generalistă care transmite, din situația grea în care se află acum (e posibil ca luna asta să nu se plătească salariile), și alte competiții în afară de fotbal. Numai anul ăsta se transmit CE de polo, CE de handbal masculin și feminin, CE de gimnastică artistică și ritmică, CE de canotaj, CE de înot, Jocurile Olimpice.
Da, nu sunt bani pentru toate competițiile sportive. Și TVR trebuie să dea cu banul și să aleagă ce cumpără. Dacă TVR ar fi dat o căciulă de bani pentru această competiție, iar ea s-ar fi desfășurat fără România (oricum meciurile României costă extra, după ce ai achiziționat drepturile), nu s-ar fi găsit unii să întrebe de ce a transmis TVR această competiție? De ce a aruncat banii pe fereastră?
Să ne înțelegem. Eu sunt primul care crede, chiar cu riscul de a părăsi TVR, ceea ce e foarte posibil să se întâmple curând – și nu din cauza mea -, că minimum o mie de oameni trebuie să plece imediat, pentru a salva această instituție de la faliment. E un prim pas către normalitate. Practic, populația plătește acum taxa tv nu pentru producții și achiziționarea de evenimente sportive, ci pentru a plăti datorii istorice și a le da acestor oameni salarii. Atât! Apoi, e nevoie de un Consiliu de Administrație apolitic, de schimbarea legii în baza căreia funcționează televiziunea, lege total depășită pentru realitățile anului 2016, și de regândirea întregului mod de funcționare.
Dar a pune la zid televiziunea publică pentru că nu cumpără toate competițiile de pe planetă, fără a face, ca jurnalist, o minimă documentare, asta ține nu doar de lipsă de profesionalism, ci de prostie.
Sursa: Patraru.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu